Kultura góralska jest znana w całej Polsce. Piękne widoki, natura, architektura, muzyka oraz stroje sprawiają, że Podhale niezmiennie przyciąga turystów o każdej porze roku.

Będąc w górach, warto posmakować „góralszczyzny” wszystkimi zmysłami, również smakiem. Twarda, nieurodzajna ziemia i ciężkie zimy zaowocowały kuchnią bogatą w ziemniaki, kapustę oraz mięso. Tradycji wypasu owiec zawdzięczamy słynne na cały świat oscypki.

Kościelisko

Dolina Kościeliska słynie z uroczych bacówek stojących na polanach. To właśnie tam wyrabiane są oscypki podczas letniego wypasu owiec. Przy zakupie oscypka warto zwrócić na atestację „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Oscypki z takim certyfikatem produkowane są w ściśle określonym obszarze regionu według tradycyjnej receptury. Planując spacer po Dolinie Kościeliskiej, warto więc połączyć aktywny wypoczynek z turystyką kulinarną. W samym Kościelisku znajdziemy liczne kwatery prywatne oraz pensjonaty. Ozdobą Kościeliska są wybudowane w góralskim stylu wille, gdzie często znajdziemy zarówno nocleg, jak i poczęstunek w postaci tradycyjnego śniadania przygotowanego przez gaździnę (gospodynię domu).

Gdzie warto zatrzymać się w Kościelisku? Oto kilka propozycji:

Chochołów

Chochołów to kolejna propozycja łącząca aspekty turystyki rekreacyjnej oraz kulinarnej. Dodatkowo pobyt w tym miejscu to także prawdziwa gratką dla miłośników tradycyjnej architektury góralskiej, ponieważ Chochołów słynie z pięknych, drewnianych chałup, wybudowanych w technice „na rybi ogon”. Chałupy zachowane są w idealnym stanie, a ich gospodarze chętnie oferują turystom noclegi. Kiedy już skończymy spacer Doliną Chochołowską, warto wybrać się na obiad do karczmy i spróbować m.in. moskali, czyli placków z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, wody i soli. Placki oryginalnie wypiekane były na blasze pieca kaflowego w góralskich chałupach. Najlepiej smakują podane z masłem czosnkowym oraz solą.

Zakopane

Zakopane to prawdziwe zagłębie karczm specjalizujących się w kuchni góralskiej. Taka kolacja to również kontakt z folklorem w innym wymiarze. W góralskich karczmach zazwyczaj możemy liczyć na muzykę góralską na żywo oraz prezentację tradycyjnych strojów, w które ubrani są muzycy i obsługa. Pieczeń barania oraz jagnięcina to obowiązkowe pozycje dla fanów mięsa. Te rodzaje mięsa są mało popularne w codziennej kuchni, a w kuchni góralskiej mają swoją długą, kulinarną historię. W poszukiwaniu bundzu, bryndzy oraz żętycy warto wybrać się pod Gubałówkę, gdzie nie tylko można bezpłatnie spróbować lokalnych wyrobów, ale również kupić je w przystępnej cenie. Noclegi znajdziemy w licznych kwaterach prywatnych, pensjonatach, willach oraz hotelach, niejednokrotnie oferujących również usługi Spa oraz basen.

Wybierasz się na wakacje do Zakopanego? Przed wyjazdem koniecznie przeczytaj artykuł: Miniprzewodnik po Zakopanem 🙂

Zobacz noclegi w Zakopanem

Białka Tatrzańska

Ze względu na popularność ośrodka „Kotelnica”, Białka Tatrzańska kojarzy się głównie z nartami. Swoją nazwę zawdzięcza jednak płynącemu przez nią dopływowi Dunajca, czyli rzece Białce. Białka powstaje wysoko w Tatrach z połączenia Rybiego Potoku ze słowacką Białą Wodą. Wody rzeki odznaczają się bardzo wysokim stopniem czystości, stwarzając idealne środowisko dla ryb, takich jak: pstrąg, troć jeziorowa czy lipień. To właśnie przyrządzanie tych ryb opanowali do perfekcji okoliczni górale! Podawany z oscypkiem pstrąg czy lipień w maśle ziołowo-czosnkowym to specjalność niejednej białczańskiej karczmy. Bogate zaplecze noclegowe w postaci willi, hoteli oraz pensjonatów, naturalne termy oraz turystyczna infrastruktura sprawiają, że Białka jest gotowa na przyjęcie turystów również poza sezonem narciarskim.

Szczawnica

Obiad w Szczawnicy to idealny pomysł na zakończenie spływu Dunajcem. Ze względu na bliskość rzeki, taki obiad z pewnością zadowoli fanów białych ryb. Równocześnie Szczawnica pozostaje pod silnym wpływem kuchni słowackiej. Stąd duża popularność korbocy (serowych sznurówek) czy hałusków, czyli klusek z tartych ziemniaków podawanych z bryndzą i skwarkami. W okolicach Parku Zdrojowego znajdziemy liczne kawiarnie, w których spróbować możemy m.in. tradycyjnych, góralskich kremarzy, czyli placków na bazie miodu z kremem oraz szarlotki góralskiej. Nocleg znajdziemy zarówno w przedwojennych, uzdrowiskowych willach, pensjonatach z pokojami prywatnymi, jak i hotelach.

Gdzie znaleźć nocleg w Szczawnicy?

Nasza propozycja: Polaris Hotel Rooms & Apartments

POLARIS Szczawnica – dowiedz się więcej